Ben je in het dagelijkse leven bang van katten, dan kan de kat in je droom erop wijzen dat je angsten ervaart voor aspecten van je eigen persoonlijkheid. Misschien wel een soort angst voor het vrouwelijke?
 Een kat in je dromen duidt op ongeluk, verraad en pech.

Als je daarentegen een poezenliefhebber bent, staat de poes symbool voor een onafhankelijke geest, vrouwelijke sexualiteit, creativiteit en kracht en het intuitive, de vertegenwoordiging van je sterke punten van je persoonlijkheid, geluk, wijsheid, listigheid, sluwheid, een uitgesproken individualiteit, rusteloos wezen, behulpzaamheid.

Dromen over katten gaan vaak over het tweezijdige gezicht van het vrouwelijke aspect. Net zoals katten zowel lief kunnen zijn, op fluwelen pootjes kunnen aanlopen en kopjes geven, maar dan plots de klauwen tervoorschijn halen, met scherpe nagels toeslaan en niet meer loslaten, kunnen vrouwen zich lief maar sluw gedragen om hun meestal seksuele wensen tot vervulling te brengen.

Verder symboliseert een kat ook een ‘wilde’ kat in de natuur van de vrouw.

Als de kat aggressief is, suggereert dit dat je problemen hebt met de vrouwelijke kant van je karakter.

Wanneer de poes bijt, staat ze symbool voor het dominante vrouwelijke, voor de allesverslindende vrouw. Mischhien neem je maar en neem je maar zonder te geven. Je zou een angst of frustratie kunnen voelen, zeker als iets niet gaat zoals je gepland hebt.

Een kat die je krabt is een waarschuwing voor verraad, je voelt je bedreigt.

Als er een kat jankt of miauwt in je droom, dan wordt dit vaak als teken gezien dat er iemand achter je rug praat. Het wijst op je onzekerheid over sommigen van je collega’s of vrienden. Hoe reageerde je op het geluid in je droom? Durfde je op de kat toestappen of werd je afgeschrikt door het gejank?

Als je droomt over een kat zonder staart, duidt dit op een verlies aan onafhankelijkheid en gebrek aan zelfstandigheid.

Als een kat een spin doodt in je droom, suggereert dit dat je jouw vrouwelijke kant tot uiting brengt op een verleidelijke en sluwe manier in plaats van op een openlijke en haast vernietigende manier.

Wanneer je de kat wegjaagt in je droom, duidt dit erop dat je je obstakels zult overwinnen.

Vuile poesjes wijzen op aankomende problemen.

Een witte kat geeft aan dat je door een moeilijke periode gaat. Kan duiden op verlies van materieel of immaterieel.

Een zwarte kat suggereert dat je bang bent om te vertrouwen op je intuitie en geestelijke kracht. Dromen over een zwarte kat – geldt zeker voor heksen (wicca)- is een voorteken van geluk. Als er een zwarte kat in je droom opduikt, dan wijst dit op je angst om je eigen paranormale vermogens te gebruiken en dat je moeite hebt om in je intuïtie te geloven. Je zult een zwarte kat misschien ten onrechte associëren met ongeluk, het kwade en vernieling (zeker als de kat je krabt, bijt of je aanvalt), maar de droom betekent gewoon dat je moet erkennen wat je intuïtie je tracht te vertellen. Je mag niet langer negeren wat je diep vanbinnen duidelijk aanvoelt, wees niet bang om met de situatie om te gaan.

Een zwarte kat  in je droom kunnen betekenen dat je inzicht hebt in een ingewikkeld probleem. Verder kunnen ze ook staan voor je ontdekking van een lichtpuntje in een uitzichtloze situatie.

Als je in je droom de gedachte had dat de kat negen levens had, dan heeft dit te maken met de meerdere hindernissen die je zal moeten nemen in je leven. De steeds weer overlevende kat symboliseert je persoonlijke innerlijke kracht en je vastberadenheid bij tegenslag.

In dromen van mannen is de kat soms gewoon een vervangster voor de vrouw die de man seksueel begeert.