::: In de pers

verschenen in “Majesteit” het lijfblad van de kattenliefhebber in  Nederland en België . Nr.  89 juni/juli 2013

kattenoppas aan huis 1 (klein)(1)kattenoppas aan huis (klein)1 (2)kattenoppas aan huis 1(klein) (3)

Dotje, ooit een straatkat (soort ‘sans papiers’) heeft het getroffen.
Vandaag komt de cat nanny haar wintervacht verwijderen.

 

Link naar :  Artikel verschenen online op  KW.knack.be  op 9 maart 2012

Hieronder,  artikel verschenen in de weekbode editie Izegem en Roeselare op 9 maart 2012

  Catnanny Karla Bouckaert staat in voor kattenverzorging aan huis

“Katten zijn erg stressgevoelig”

ST. Eloois-Winkel – Karla Bouckaert oefent een beroep uit, dat waarschijnlijk enig is in België.  Ze maakte van haar hobby en passie haar beroep en verzorgt katten aan huis.  Haar werkgebied strekt zich uit over West- en Oost-Vlaanderen. Af en toe rijdt ze ook al eens de grens over naar Vlaams-Brabant.

Karla Bouckaert is 40 jaar. Haar wagen is haar zaak en haar zaak is haar wagen. “Thuis heb ik tien katten in huis, maar daar zal men niet veel vinden van van mijn werk als Catnnany. De kat komt dus niet naar mij, maar ik ga zelf naar de kat,” zegt ze.

Vroeger was Karla bediende en toen dat bedrijf ter ziele ging zocht ze een nieuwe uitdaging die haar lag.  Ze belandde op een dierenbeurs in Gent en kwam er in contact met hondenverzorging.  Omdat dit toch niet meteen haar ding was, stapte ze over naar de kattenverzorging en werd Catnanny.

Vertrouwde omgeving

Via allerlei cursussen, deze lessen zijn momenteel enkel nog te volgen in Veurne, vervolmaakte ze zich in het verzorgen van katten. Ondertussen doet ze dat al zes jaar. “Katten zijn enorm stressgevoelig. Als ze uit hun vertrouwde territorium worden weggehaald, staan de meeste katten stijf van de stress.” Om een kat voor verzorging weg te brengen, moet men ze eerst kunnen vangen, in een kooi steken, de wagen in, uitladen, uit de kooi halen, op de verzorgingstafel zetten, verzorgen, terug in de kooi, in de wagen en terug thuis uit de kooi halen, een hele reeks handelingen die de kat niet graag heeft.

“Ik kom thuis bij de mensen en verzorg de katten in de living op tafel, op de keukentafel of in de veranda.  Eenmaal de verzorging gedaan kan de kat onmiddellijk terug naar haar eigen vertrouwde omgeving en valt alle stress van haar af.” Er wordt dikwijls een beroep gedaan op de diensten van de Catnanny. Nu moet men geregeld vier weken wachten, tijdens de zomerperiode kan dit oplopen tot acht weken. Katten zijn natuurlijk heel verscheiden in ras en soort. Er is de gewone straatkat die men de Europese korthaar noemt, maar  er is ook de Europese langharige kat.  Daarnaast  zijn er raskatten, waarvan de Pers, Main Coon, Ragdoll en Heilige Birmaan de meest bekende zijn.  Er is ook de Sfinx kat, de naakte kat uit Egypte, maar deze verzorging is helemaal anders dan de meer ‘gewone’ katten.

Twee keer ruien per jaar

“Net zoals honden ruien de katten twee keer per jaar.  Het haar klit daardoor aan elkaar. Voornamelijk langharige katten hebben daar last van. Dat komt omdat de dode vacht zich vermengt met de nieuwe levendige vacht. Dat kan extreem escaleren waardoor de kat pijn heeft en haar bewegingsvrijheid beperkt wordt. je kunt dit best vergelijken met een tennisbal onder hun armen gaan slapen. We kunnen niet slapen, maar deze tennisbal wel wegnemen.  Een kat kan dit dus niet.” In het slechtste geval scheert Karla die pijnlijke plek wel. Ze hoedt er zich wel voor om een kat nooit volledig kaal te scheren.

“Ik ben bijna als een thuisverzorgster. Ik trim en verzorg de kat ten huize van. Ik maak er een erezaak van om de katten zonder verdoving te behandelen.  Daarvoor moet ik ook eerst het vertrouwen van de katten winnen. Af en toe word ik wel eens gekrabbeld door de katten, maar dat neem ik er maar bij”

Karla is met haar Catnanny al wijds en zijds bekend. “Twee tot drie keer per jaar moet ik eenzelfde kat verzorgen. Bij Perzische katten is dat ietsje meer. Ik ben geen veearts of dierenpsychologe, maar kan de mensen wel raad geven. In uiterste geval raad ik hen wel aan om naar een bevoegd persoon te gaan.”

Ook echt nanny

Karla geeft bij haar bezoek de mensen ook raad hoe ze zelf het dier zo goed mogelijk kunnen verzorgen.”Dat is misschien wel tegen mijn eigen winkel, maar aan de andere kant kan ik dan met die vrijgekomen tijd andere katten verzorgen. Zoveel mogelijk katten verzorgen is uiteindelijk mijn ultieme droom.”

Naast het verzorgen is Karla ook nog een echte ‘nanny’ voor de katten. Wie op reis is, in het ziekenhuis ligt of op zakenreis is, enz…., kan op haar diensten een beroep doen.  “Dan speel ik voor echte nanny en ga de dieren thuis eten geven en verzorgen.  Het is ook zo dat ik af en toe opgebeld wordt om de katten de nodige medicatie, die een dierenarts voorschreef, toe te dienen,” besluit Karla.

Karla kan gecontacteerd worden via www.catnanny.be en verschillende links van websites rond dieren.