Spinnen bij katten

 

Spinnen is het ritmisch vibrerende geluid dat varieert van kat tot kat (in geluidssterkte, toon enz.). Doorgaans spinnen katten op een lage frequentie, namelijk tussen de 27 en 44 Hz.

De wetenschap heeft tot nu nog niet met zekerheid kunnen aantonen hoe katten spinnen. Er zijn verschillende theorieën in omloop:

Vibrerend strottenhoofd

Katten spinnen door hun strottenhoofd op een bepaalde manier te doen vibreren. Een mechanisme in de hersenen zendt via de zenuwen signalen naar het strottenhoofd om de luchttoevoer enkele keren per seconde ritmisch af te snijden.

Trillende ader

De kat kan een grote ader, die over het middenrif loopt, laten trillen door spieren samen te trekken.

De meeste katachtigen kunnen spinnen, maar alleen de huiskat kan spinnen bij het uitademen en inademen. Andere katachtigen zoals een leeuw kunnen dit alleen als ze uitademen. Van de grote katachtigen spint alleen de tijger niet.

Doorgaans wordt het spinnen van een kat ervaren als een uiting van tevredenheid en vriendschap. Deze aanname is gebaseerd op de ondervinding dat katten spinnen wanneer ze geaaid worden en mensen het aaien als een uiting van affectie beschouwen. Sommige katten spinnen ook als ze aan het eten of spelen zijn, of als ze gewoon in de zon of op een fijn plekje liggen.

Toch is het niet helemaal duidelijk of katten wel om die reden spinnen. Katten spinnen namelijk ook wanneer ze zenuwachtig zijn, zich ongemakkelijk voelen of pijn hebben, en bijgevolg misschien om leed te verzachten of om een uiting te geven van onderwerping. Spinnen zou de pijn stillen.

Andere theorieën zeggen dat katten spinnen wanneer ze aandacht krijgen, willen, of nodig hebben. Nog een andere theorie zegt dat katten met spinnen het signaal willen uitzenden dat ze geen bedreiging vormen (Leyhousen).

Ook bestaat er een theorie dat katten spinnen omdat het laagfrequente geluid hun botten zou verstevigen

Spinnen dient om spanning te verminderen. Katten spinnen wanneer ze ontspannen zijn of wanneer ze juist willen ontspannen. Dit verklaart dan ook het feit dat een kat ook vaak gaat spinnen als hij pijn heeft.

Bij verwondingen kan de ene kat dus heel zielig doen en zichtbaar pijn hebben. Een andere kat reageert heel anders en kan zelfs genoeglijk gaan spinnen.

Het spinnen van de kat kan bij de mens zeer ontspannend werken.Dat ligt aan het feit dat de arteriële bloeddruk daalt en ons daardoor een relax gevoel laat gewaarworden.  Het komt vaak voor dat de hoofdpijn verdwijnt als een kat op of tegen je hoofd ligt te spinnen. De vrijlating van serotoninne -een hormoon die onze gevoelens van slaap en welbehagen verschaft – kan daar de oorzaak van zijn.

Dubbelklik op onderstaande figuur om het te vergroten.

Cat-Purr-Therapeutic-Infographic